Puellae et Pueri ZLATÁ z Prahy!

V pátek 23. března jsme si sbalili kufry a vyrazili do Prahy, kde se konala mezinárodní soutěž pěveckých sborů Young Bohemia. Ihned po příjezdu jsme se pečlivě rozezpívali, oblekli své typické fialovo-bílé kroje a vydali se do Národního domu na Vinohradech, kde už na nás padla jistá předsoutěžní nervozita. Už po posledním rozezpívání v místní zkušebně jsme ale věděli, že se rozhodně nebudeme mít za co stydět. Ani jsme se nenadáli a byl čas, abychom se předvedli před porotou. Ve skladbách Northern lights, Lečala rybička, Epigrammaton libri IV, Vanitas a povinné skladbě Pater Meus pod taktovkou pana Dostála nám neutekla snad ani jediná notička. Okamžitě po koncertu vypuklo všeobecné veselí a všichni jsme byli plně spokojení s výkonem, který jsme předvedli. Ale ani zdaleka jsme nebyli jediní v dobré kondici. Na večerní přehlídce sborů jsme se mohli přesvědčit o tom, že konkurence je silná. Jak by taky ne, vždyť se sem sjely ty nejlepší sbory až z Kanady, Japonska, Zimbabwe…

Další den, v sobotu, se konal velký průvod Prahou. Všechny sbory hrdě mávaly vlaječkami a slavily. Pochodovali jsme, zpívali a tančili za doprovodu orchestru a užívali si tu energií nabitou atmosféru proudící ulicemi Prahy. Průvod byl zakončen společnou skladbou Iubilate, po níž se každý vydal oslavovat svou vlastní cestou. Volné odpoledne jsme skoro všichni strávili nad šálkem teplé kávy a trdelníkem v ruce. Uteklo to jako voda a už jsme seděli ve vlaku, směr domov. V hlavním městě jsme však nechali našeho pana sbormistra, který zůstal na slavnostním vyhlášení výsledků a držel nám všem pěsti. Držel je asi opravdu usilovně, protože jsme nakonec obdrželi ZLATÉ PÁSMO! Paní Dos chodila od kupé ke kupé a sdělovala nám tuto skvělou novinu, zatímco naše reakce natáčela na kameru. Všichni ve skrytu duše doufáme, že toto video nikdy nespatří světlo světa….

Pokud byste ale chtěli vidět foto z průvodu, hrdého pana Dostála s diplomem, video, jak zpíváme v metru a nebo Vás zajímá, která země nám na památku darovala svou národní vlajku, můžete začít sledovat náš sborový instagram @puetpunj.

Viktorie Kafková

Praha