Sverd i fjell

Ráno jsme odjeli z hotelu směr Stavanger. Do něj se z Tau jede patnáctikilometrovým podvodním tunelem. Ten, aby v něm řidiči neusnuli, má na stěnách různé barvy, neonové nápisy a uprostřed dokonce modře nasvětlené rozšíření. Takže každá jízda přes něj je zážitek.

Naše první zastávka byla u Sverd i fjell, což jsou tři bronzové meče zabodnuté do země, které Norům i nám připomínají bitvu, která sjednotila Norsko. Ten největší představuje vítěznou stranu a ty dva menší stranu poraženou. Je pěkné, že myslí i na poražené.

Poté jsme se přesunuli do muzea letadel, kde stála letadla z různých dob a zemí. Ty jsme si mohli prohlédnout, a některá i prolézt. Nakonec nám Sextet+ zazpíval dvě písně, The Longest Time a Run To You.

Následovala třetí a taky poslední zastávka dne. Byl to již zmiňovaný Stavanger, kde jsme potkali jednu z největších turistických lodí jménem AIDA. Poté nám sbormistři dali rozchod, který každá skupinka využila jinak. Někteří šli po památkách města a jiní zase po obchodech. Dostali jsme se také na nejvyšší bod Stavangeru. Bohužel nám ale nevyšel kostel se zajímavě udělanou křížovou cestou.

Po příjezdu na hotel jsme povečeřeli a poté se sešli ve společenské místnosti. Zde jsme se podívali na několik fotek z naší cesty a zbytek večera jsme strávili zpěvem za doprovodu kytar, cajónu a klavíru. Naneštěstí v celém údolí vypnuli elektřinu, takže ukládání ke spánku byla trochu bojovka, ale všichni to zvládli.

Zítra nás čeká cesta k vodopádům. Tak uvidíme, jestli výhledově překoná Preikestolen.