Jarní koncert 2024

V sobotu 23. 3. 2024 se v Beskydském divadle již tradičně uskutečnil Jarní koncert našeho sboru. Letos k nám zavítal sbor Christophorus Kantorei až z dalekého Altensteigu, jehož členy naši sboristé hostili ve svých rodinách během celého jejich pobytu v Novém Jičíně.

Koncert jsme zahájili slovem Tomáše Černého, který nás provázel celým koncertem, a soutěžní polyfonní písní Fair Phyllis. Následoval blok lidových písní, mezi nimi po dlouhé době také Na horách a Prší, prší, které dirigoval sbormistr Karel Dostál v novém hanáckém kroji. Na přání maturantů zazněla také píseň Rozpomínání, kterou jedna z maturantek věnovala své mamince k narozeninám. Již tradičně nemohla chybět ani Afrika, a po ní přišlo na řadu předávání předsednictví. Nyní již bývalá předsedkyně (Rozálie Dostálová) se své role zhostila výborně, a tak jsme byli napjatí, koho vybere na příští rok, kdy bude náš sbor slavit 20 let. Po krátkém, ale výstižném proslovu jsme se dozvěděli, že novým předsedou se stává Vojtěch Urban. Ten je prvním předsedou, který spolu s touto funkcí spravuje i web. Na zakončení plodného roku předsednictví byl Rozálce věnován více než půl metru velký plyšový krtek, po kterém již dlouho toužila. Tento blok byl zakončen písní Short People, a to i z důvodu, že náš sbor tuto píseň převzal právě od sboru z Altensteigu.

Následovalo vystoupení sboru Christophorus Kantorei, jenž si pro nás připravil spoustu pěkných písní, které byly často doprovázeny pohybem. V jejich podání zaznělo také Prší, prší. Lidé si tak mohli vychutnat dvě různá podání této lidovky a porovnat kvalitu sborů. Za všechny své výkony naši hosté z Altensteigu získali bouřlivý potlesk od publika, který byl opravdu zasloužený.

Po krátké přestávce následovalo vystoupení Sextetu+, který si připravil The Barber of Seville, Overture v úpravě britských The King’s Singers. Nejen za toto netradiční vystoupení sklidili velký potlesk. Poté se pódium změnilo na ostrov Kalokairi, kde byly předvedeny nejúspěšnější písničky z prosincového muzikálu (M)ABBA MIA!

Následovalo vyřazování maturantů, kteří si pro nás letos připravili video: Sbor z pohledu maturantů. Jak je již zvykem, zazpívali si sólo v oblíbené písni You Raise Me Up. Po vyřazení si sbormistři předali dárky a pan Syrovátka (místostarosta města Nový Jičín) poděkoval sboru Christophorus Kantorei za nádherné vystoupení a za to, že k nám vážili tak dlouho cestu.

Na závěr se oba sbory spojily a zazpívaly si An Irish Blessing pod taktovkou Michaela Nonnenmanna a Praise His Holy Name! pod vedením Karla Dostála.

Celý koncert se velmi povedl, což je znát také z pozitivních ohlasů diváků. Ani ne za měsíc nás ale čeká soutěž, tak nám držte palce, a již se těšíme, až se s vámi diváky opět potkáme. Tak zase někdy příště, na slyšenou!